Heb je nog vragen?

Peuken op straat gooien? Dat kan echt niet meer. Maar waarom precies? En wat kan je dan wél het beste met je peuk doen? Wij hebben voor jou alle vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

Waarom moet jij je peuk niet op straat gooien?

Peuken weggooien op straat is ontzettend schadelijk voor de natuur. Peuken bevatten giftige metalen zoals arseen, nicotine, celluloseacetaat en microplastics. Wanneer een peuk op straat terecht komt, verteert deze na 12-15 jaar. Maar, dat betekent niet dat de giftige stoffen ook de natuur uit zijn! Zij blijven voor altijd bestaan. Het beschadigt zowel mensen, dieren, planten en de grondstoffen waarvan wij leven.

Hoe lang blijft een peuk in de natuur liggen?

Een peuk blijft gemiddeld 12 tot 15 jaar in de natuur liggen. Maar zodra het filter is afgebroken, blijven de chemische stoffen uit het filter achter. Daarnaast lijkt het filter wel te verdwijnen, maar ontbindt het eigenlijk in microplastics. Dat betekent dat de filter die jij op straat gooit, nooit echt uit de natuur zal verdwijnen

Wat zijn de effecten van peuken in de natuur?

Uit onderzoek van OVAM (2022) blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 845.000 ton aan sigarettenfilters in de natuur belandt. Al deze peuken bevatten veel giftige metalen zoals arseen (rattengif), lood en celluloseacetaat. Blootstelling aan hoge mate van arseen in de natuur kan zorgen voor schadelijke effecten op het zenuw-, hart- en vaatstelsel. Lood kan daarbij effect hebben op de hersenontwikkeling van kinderen, en nicotine kan in lage mate al onze waterecosystemen aanzienlijk vervuilen. Daarnaast zorgt celluloseacetaat ervoor dat de sigarettenfilters niet biologisch afbreekbaar zijn. Oftewel, peuken zijn gemaakt van plastic en eindigen als microplastics in de natuur. Ze verdwijnen in onze bodem en watersystemen, waarna ze bij ons in ons lichaam eindigen. Wist je dat één peuk hiermee al 8 liter grondwater vergiftigt? Reken maar uit als dat om 845.000 ton aan peuken gaat!

Waar kan ik mijn peuk het beste weggooien?

Het beste is om een peuk in een peukenzuil te gooien. Dit is een speciale staande asbak op straat, waarin alle sigarettenfilters verzameld kunnen worden. Het handige aan deze staande asbakken is dat er geen ander afval in ligt dan peuken, waardoor ze brandveilig zijn. Zie jij geen peukenzuil in de buurt? Druk dan je sigaret goed uit en gooi deze daarna in een prullenbak. Een laatste optie is een draagbare zakasbak. Dit is een super handig klein doosje dat jij altijd overal mee naar toe kan nemen. Je kan jouw peuk uitdrukken, hierin stoppen en daarna gewoon thuis in de prullenbak gooien!

Kan ik mijn peuk in de rioolput gooien?

Nee! Je sigarettenfilter weggooien in een rioolput is ontzettend schadelijk. Een deel van het rioolwater wordt gefilterd en gebruikt als drinkwatervoorziening in Nederland. Maar al die kleine giftige stoffen zijn moeilijk te filteren en daarmee zijn ze schadelijk voor de mens. Daarnaast komen veel straatkolken terecht in een sloot of gracht. Zo komen sigaretten terecht in de buiken of leefomgeving van water- en landdieren.

Wat zeg ik tegen iemand die een peuk op straat gooit?

Hey Viespeuk! Gooi die peuk niet op straat!